Bezpečný domov je pre ne nedosiahnuteľný sen

Bezpečný domov je pre ne nedosiahnuteľný sen
Nové bezpečné bývanie - domček alebo byt
Viera Trubačová
Žienky Tajberové
49090 €
90000 €
55%
Spectrum venuje žienkam Tajberovým 77 eur na bývanie.

S veľkou vďakou a s nesmiernou radosťou sledujeme, aká šľachentá vlna pomoci sa strhla pre rodinu Tajberových – pre ich dôstojnejšie bývanie a následnú pomoc so štúdiom pre Mariannu.

Reálnym sa stalo odsťahovať sa z patologického prostredia alkoholu a násilia a začať žiť v dočasnom novom príbytku - terénna sociálna pracovníčka, ktorá pre ne výzvu napísala im pomáha hľadať podnájom na dočasné bývanie, kým sa nevyrieši kúpa trvalého bývania. Po presťahovaní sa do prenájmu budú môcť ženy konečne začať žiť samé,  bez ľudí, ktorí im zapálili strechu nad hlavou a ktorí žijú úplne inak, ako chcú žiť ony.  V čistom a bezpečnom domove, v ktorom sa Marianna môže učiť a kde ich v noci nebude budiť krik, hluk a strach.

Ak sa teda pýtate, ako sa príbeh Marianny a jej chuti po štúdiu a normálnom živote vyvíja, tu je popis posledných udalostí:

Vďaka prichádzajúcej pomoci sa stáva reálnym predstava kúpy skromného rodinného domčeka, alebo bytu v slušnej lokalite. 

Pôvodnú sumu 20.000 eur sme navýšili na 40.000 a po porade s ľuďmi z realít a zo stavebných firiem navyšujeme sumu na 90.000 Eur. Je to suma, ktorá odzrkadľuje sumu bývania v okolí Žiaru nad Hronom – domček, ktorý nevyžaduje rekonštrukciu ani zásah – a teda ďalšie výdavky v oprave, poprípade byt.  Zbierku teda nechávame s touto sumou 90.000 – rodina zatiaľ hľadá dočasné nájomné bývanie – aby čo najskôr opustili spálenisko. Bohužiaľ, aj také veci ako pach dymu – s ktorým každé ráno odchádzajú z domu do práce a do školy – je veľakrát faktor, ovplyvňujúci ako sa na nich okolie pozerá. Aj toto ovplyvňuje napríklad to, či si nájdu prácu, ako ich vnímajú v škole... Veľa vecí, ktoré si my nevieme ani predstaviť.

Prosíme Vás teda o porozumenie – rodina teraz hľadá podnájom, ktorý ale NEBUDE hradený z peňazí zo zbierky. Peniaze zo zbierky sa použijú na vyriešenie trvalého bývania. Veľmi im držíme päste, aby sa vyzbierala suma na kúpu malého rodinného domčeka alebo bytu.
Prosíme všetkých o pochopenie, trpezlivosť a láskavosť. Na rodinu sa usmialo šťastie a zvažujeme čo najlepšiu a najefektívnejšiu možnosť ako vyriešiť ich bývanie. Veľmi pekne ďakujeme za každú podporu a dar, či už finančný alebo materiálny – a ďakujeme vám za to, že dievčatám želáte aby sa ich život stal normálnym – so všetkým čo k tomu patrí – slušným a bezpečným bývaním, s prácou a s Mariannkiným štúdiom, ktoré jej otvorí dvere k lepšej práci.  Vaše priania, ktoré čítame pri daroch sú motivujúce a veľmi povzbudivé. Dievčatá Vám zo srdca ďakujú. 

 

 

Pôvodná výzva: 

Dobrý deň. Pracujeme ako terénne sociálne pracovníčky na obecnom úrade Stará Kremnička. Chceli by sme pomôcť, rodine, ktorej sa v auguste 2019 stalo nešťastie.
V dome, kde bývajú vznikol v noci požiar, ktorý zapríčinil ich príbuzný. Našťastie ich životy neboli ohrozené, nakoľko z domu stihli utiecť.
Avšak stále bývajú v zničenom dome, vo veľmi nepriaznivých domácich podmienkach, bez elektriky, teplej vody, do domu zateká voda, je plesnivý, bez WC. Dom je studený, aj keď kúria drevom, bez okien v ostatných izbách. Izba, ktorú  obývajú má síce okná, ale zateká do nich. Na vodu si chodia k prameňu, ktorý sa nachádza  v obci.

Rodinu tvorí matka, ktorá má 47 rokov a 4 už dospelé deti. Adriana mala ťažký život, muž s ktorým má deti, bol alkoholik a o deti sa nestaral.
Po 16 rokoch vzťahu musela od neho odísť bývať aj s deťmi do domu svojej matky, nakoľko opakovane dochádzalo k fyzickému násiliu a zanedbávaniu starostlivosti zo strany otca detí.
Dvaja synovia už s Adrianou nebývajú, sú dospelí a majú vlastné rodiny. Adriana je dlhodobo nezamestnaná, evidovaná na UPSVaR.  Pracuje len na menších obecných službách ako robotníčka, nakoľko sa jej nedarí nájsť stabilnú prácu, hoci je vyučená v odbore kuchár - čašník. Skúšala hľadať prácu aj ako upratovačka, no zatiaľ bezúspešne. 

Matka má ešte dve dcéry. Mladšiu 19 ročnú Mariannku, ktorá navštevuje SOU odbor hostinská. Je šikovná, snaživá, zručná,  obľúbená aj v škole.
Nakoľko Mariannka  nemá doma podmienky ku štúdiu, pripravuje sa v našej kancelárii do školy, kde má vytvorený svoj kútik. Pracujeme s ňou individuálne. Má záujem školu ukončiť a pokračovať v štúdiu na maturitu. Škola ju baví a darí sa jej v nej. 
Staršia dcérka Lucka 21 ročná, ako jedna z mála našej obce, ukončila štúdium na učilišti odbor obchodná prevádzka - práca  pri príprave jedál. Lucka od ukončenia štúdia pracovala tiež na menších obecných službách ako pomocná robotníčka na obci so svojou matkou. Od januára 2021 pracuje ako upratovačka, no zatiaľ to nie je stabilné dlhodobé zamestnanie.
Lucka si aktívne hľadá prácu aj vo svojom odbore. Jednu už mala prisľúbenú, no z neznámych dôvodov jej bolo povedané, že ju nemôže prijať, lebo medzitým ako si vybavila potravinársky preukaz prijali odrazu nových ľudí. Bola sklamaná, lebo sa tešila do práce vo svojom odbore.  Prácu si naďalej hľadá, avšak vzhľadom na situáciu Covid-19 je prácu nájsť náročnejšie. Lucka  by sa rada  zamestnala v kuchyni, lebo varenie je ju baví. Je šikovná, dobre varí. Obidve dievčatá majú vzťah k vareniu, domácim prácam.
Sú šikovné, pokorné, majú dobré srdiečka a vážia si každú pomoc aj ľudí. V rodine je veľmi nízky príjem. Matka poberá dávku v hmotnej núdzi, náhradné výživné a prídavok na dieťa.
Doma chýba starostlivosť muža, nakoľko sa otec o deti od mala nezaujímal a neplnil si vyživovaciu povinnosť. 
 
S rodinou dlhodobo pracujeme. Rodina je aktívna, spolupracujú. Sú vďačné za všetko. 
 
Budeme veľmi vďačné aj s rodinkou za každú pomoc. Ak sa nám podarí vyzbierať sumu na opravu domu, resp. kúpu chatky alebo unimobunky  (príbytok), alebo prenájmu  bytu, uľahčíme im život, nakoľko žijú vo veľmi nedôstojných a ťažkých podmienkach. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezpečný domov je pre ne nedosiahnuteľný sen Bezpečný domov je pre ne nedosiahnuteľný sen Bezpečný domov je pre ne nedosiahnuteľný sen

Zoznam darcov a darov

Radoslav Vaverčák (28.12.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.11.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.10.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.09.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.08.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.07.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.06.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.05.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.04.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.03.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.02.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.01.2023) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.12.2022) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.11.2022) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.10.2022) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.09.2022) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.08.2022) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.06.2022) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.05.2022) 10 €
Radoslav Vaverčák (28.04.2022) 10 €